Začíname s návrhom prevádzky
Máte zvolený koncept a náčrt budúceho menu. Od tohto sa odvíjajú ďalšie existenčne dôležité rozhodnutia:
- rozsah a skladba zariadení v kuchyni a tým aj
- dimenzovanie kuchynského a skladovacích/manipulačných priestorov a
- stvárnenie interiéru jedálenskej časti (dizajn, počet miest na sedenie a pod.).
Všetky uvedené skutočnosti súvisia s predpokladaným počtom vydaných jedál denne, ktorý vychádza jednak z celkového konceptu a jednak z biznis plánu tak, aby bol projekt ziskový a dlhodobo udržateľný. Takisto treba uvážiť možné využitie priestoru – napr. pomer kuchynskej a jedálenskej časti, prípadný bar alebo detský kútik resp. akékoľvek dostupné unikum ako súčasť riešenia (príklad predaj „cez ulicu“) a pod.
Návrh reštaurácie je komplexná téma, mala by to byť tímová práca viacerých špecialistov:
- konzultanta v gastronómii (prípadne zároveň projektanta kuchyne, baru a pod.)
- dodávateľa technológií
- architekta ( s prizvanými špecialistami na interiér, stavebnú a inžiniersku časť, kúrenie a vzduchotechniku a pod.)
- generálneho dodávateľa – zhotoviteľa stavebných, inžinierskych, kúrenárskych, vzduchotechnických prác a pod.
Samozrejme v ideálnom prípade je výhodné mať poruke konzultanta od prvého momentu, už pri tvorbe konceptu, menu a pod. a ešte pred podpisom nájomnej/kúpnej zmluvy na priestor.
Môže vám byť nápomocný kedykoľvek, ak potrebujete prijať nejaké rozhodnutie v súvislosti s prevádzkou reštaurácie, či baru. Je zameraný viac na to, ako veci fungujú (hlavne v súvislostiach s ostatnými zložkami projektu) než ako vyzerajú.
Investor môže byť príliš zahľadený do svojho riešenia. Nezaujatý pohľad môže do celého procesu vniesť objektívnosť z rôznych uhlov pohľadu.
To môže byť jeden z dôležitých faktorov prispievajúcich k budúcej zákazníkovej spokojnosti. Hlavne však k budúcej efektívnosti a ziskovosti prevádzky.
Často si chcú majitelia urobiť všetko sami. Nič proti úspore prostriedkov, avšak investícia do konzultanta vám z dlhodobého hľadiska prinesie oveľa väčšiu úsporu prostriedkov. Návrh jednotlivých častí prevádzky má zásadný vplyv na budúcu úspešnosť projektu, nesprávne rozhodnutia v tejto fáze sú, ako keď si zle zapnete prvý gombík – už sa dobre nepozapínate.
Ak je ich dôsledkom neefektívna prevádzka, stojí to oveľa viac a trvale, podstatne viac ako jednorazová investícia do niekoľkých cenných a užitočných rád na začiatku projektu.
Na záver – malá rada zadarmo – relatívne malou investíciou do konzultačných služieb môžete získať obrovskú konkurenčnú výhodu.