Pár tipov – vyvarujme sa chýb pri tvorbe návrhu
Predvídaním niektorých chýb pri návrhu prevádzky môžete ušetriť nemalé prostriedky. Každá budúca zmena, na ktorú ste vopred nemysleli, vyjde totiž podstatne drahšie a navyše je rušivým momentom pri prebiehajúcej prevádzke.
Preto je vhodné pri tvorbe návrhu budúcej prevádzky vyvarovať sa niektorých chýb:
- príliš veľa „kibicov“ – je síce užitočné vypočuť si viaceré názory, avšak majiteľ/investor by mal aktívne rozhodovať, zabráni tým názorovému „mišmašu“ a prípadnej explózii nákladov
- „uletený“ rozpočet – trvajte na dodržaní celkových rozpočtov všetkých zúčastnených strán (presnou špecifikáciou prác do detailov) a ponechajte si aj tak cca 20% rezervu na nepredvídané náklady
- nezohľadnenie „pohybov“ v rámci priestoru – k spokojnosti prispieva aj plynulý pohyb zamestnancov a zákazníkov v priestore (umiestnenie toaliet, východu z kuchyne, baru a pod.)
- prílišná koncentrácia majiteľa/investora na svoj koncept, bez ohľadu na potreby cieľovej zákazníckej skupiny v danej lokalite
- nevhodný alebo žiadny dizajn interiéru – ak má priestor „hlavu a pätu“, nemusí to stáť vždy „majland“
- neprimerané úspory na „neproduktívnych“ priestoroch – nedostatočne dimenzované priestory „za oponou“ (kuchynské, prípravné, skladovacie, toalety a pod.) vzhľadom na počet miest v jedálenskej časti. Tento nepomer sa môže ukázať ako kritický pre budúcu pohodu zákazníkov.
- nedostatočné osvetlenie – v prípade zložitejších projektov je vhodné zapojiť špecialistov na túto problematiku
- nedostatočný priestor medzi stolmi – nepodceňte potrebu určitej intimity hostí, neformálne prevádzky znesú menšie vzdialenosti medzi stolmi (cca 60-90 cm), formálnejšie potrebujú viac (cca 120 cm)
- podcenenie budúceho rozvoja – byť konštrukčne pripravený (ak je to možné) na potrebu rozšírenia priestoru v prípade úspechu konceptu (oddelený priestor pre uzavreté spoločnosti, catering a pod.)
Ak chcete vedieť viac a oceníte pomoc konzultanta pri tvorbe návrhu (projektu) vašej reštaurácie, baru, kuchyne, či inej gastronomickej prevádzky, pozrite si stránku PRODUKTY A SLUŽBY a kontaktujte ma kvôli cenovej ponuke. Vopred sa teším na spoluprácu a rád sa budem podieľať na úspechu vašej prevádzky.
foto: Rockin Robin / Flickr.com