Pár tipov – vyvarujme sa chýb pri tvorbe návrhu

 v kategórii 2) Návrh prevádzky, projekt, výber technológií, PRED OTVORENÍM GASTRO PREVÁDZKY, PREVÁDZKA, Tipy a postrehy

Predvídaním niektorých chýb pri návrhu prevádzky môžete ušetriť nemalé prostriedky. Každá budúca zmena, na ktorú ste vopred nemysleli, vyjde totiž podstatne drahšie a navyše je rušivým momentom pri prebiehajúcej prevádzke.

Preto je vhodné pri tvorbe návrhu budúcej prevádzky vyvarovať sa niektorých chýb:

  • príliš veľa „kibicov“ – je síce užitočné vypočuť si viaceré názory, avšak majiteľ/investor by mal aktívne rozhodovať, zabráni tým názorovému „mišmašu“ a prípadnej explózii nákladov

 

  • „uletený“ rozpočet – trvajte na dodržaní celkových rozpočtov všetkých zúčastnených strán (presnou špecifikáciou prác do detailov) a ponechajte si aj tak cca 20% rezervu na nepredvídané náklady

 

  • nezohľadnenie „pohybov“ v rámci priestoru – k spokojnosti prispieva aj plynulý pohyb zamestnancov a zákazníkov v priestore (umiestnenie toaliet, východu z kuchyne, baru a pod.)

 

  • prílišná koncentrácia majiteľa/investora na svoj koncept, bez ohľadu na potreby cieľovej zákazníckej skupiny v danej lokalite

 

  • nevhodný alebo žiadny dizajn interiéru – ak má priestor „hlavu a pätu“, nemusí to stáť vždy „majland“

 

  • neprimerané úspory na „neproduktívnych“ priestoroch – nedostatočne dimenzované  priestory „za oponou“ (kuchynské, prípravné, skladovacie, toalety a pod.) vzhľadom na počet miest v jedálenskej časti. Tento nepomer sa môže ukázať ako kritický pre budúcu pohodu zákazníkov.

 

  • nedostatočné osvetlenie – v prípade zložitejších projektov je vhodné zapojiť špecialistov na túto problematiku

 

  • nedostatočný priestor medzi stolmi – nepodceňte potrebu určitej intimity hostí,  neformálne prevádzky znesú menšie vzdialenosti medzi stolmi (cca 60-90 cm), formálnejšie potrebujú viac (cca 120 cm)

 

  • podcenenie budúceho rozvoja – byť konštrukčne pripravený (ak je to možné) na potrebu rozšírenia priestoru v prípade úspechu konceptu (oddelený priestor pre uzavreté spoločnosti, catering a pod.)

Ak chcete vedieť viac a oceníte pomoc konzultanta pri tvorbe návrhu (projektu) vašej reštaurácie, baru, kuchyne, či inej gastronomickej prevádzky, pozrite si stránku PRODUKTY A SLUŽBY a kontaktujte ma kvôli cenovej ponuke. Vopred sa teším na spoluprácu a rád sa budem podieľať na úspechu vašej prevádzky.

foto:  Rockin Robin / Flickr.com
Odporúčané články

Nechajte odkaz

*

Kontaktujte nás

Ak máte otázky, radi Vám na ne odpovieme.

Nečitateľné? Zmeňte text. captcha txt

Začnite písať a stlačte ENTER na vyhľadávanie...