Pred kúpou digestora (odsávača pár)

Ak prevádzkujete – alebo len rozmýšľate nad prevádzkou – malej či strednej reštaurácie, bistra, kaviarne, bufetu a pod., premyslite si prosím pred výberom vhodného digestora (či digestorov) nasledovné:

  • Typ digestora – prístenný, či priestorový + dôležitý je takisto tvar digestora (viď článok o typoch digestorov)
  • Veľkosť digestora – závisí od zariadení, ktoré má digestor „zakryť“ + dôležitý je aj presah digestora cez varný blok. Optimalizujte si varný blok tak, aby ste ho mohli prekryť štandardným rozmerom digestora (či digestorov) a nemuseli si nechať vyrábať atyp.
  • Vhodný typ motora – berie sa do úvahy viacero faktorov, medzi iným
    • množstvo potrebného odtiahnutého vzduchu za hodinu
    • priestorové riešenie varného bloku v kuchyni
    • hlučnosť – event. možnosť umiestnenia motora mimo kuchyne
    • priemer a dĺžka vzchuchotechnického potrubia potrebného na odťah pár a pachov

Podrobnejšie:

  • Výber vhodného typu digestora závisí od typu zariadení pod ním, od ich výkonu a tiež procesov v kuchyni. Takisto treba prihliadať na zloženie jedálnička – iné množstvo pár a pachov, resp. dymu vytvára dusenie zeleniny a iné grilovanie hamburgerov – hlavne pri ich obracaní na grile. Je síce pravda, že do určitej miery obmedzíte množstvo vytváraných pár/pachov ich grilovaním v kontaktnom grile (čím zároveň znížite čas prípravy :)), no momentálne je prax taká, že sa „burgre“ v reštauráciách grilujú väčšinou na otvorenej opekacej platni.
  • Dbajte na dostatočný presah digestora ponad varný blok – minimálne 15-20 cm, pri konvektomatoch kľudne aj dvakrát toľko – z jeho komína a pri otvorení dverí sa vyvalí výrazný oblak pary, ktorý má menší digestor často problém absorbovať.
  • Motor digestora radšej trochu predimenzujte, vždy ho viete jednoduchým regulátorom znížiť, opačne to však nejde. Nikdy neviete, kedy budete potrebovať „odtiahnuť“ napr. pary z dodatočne zakúpeného konvektomatu, ktorý budete musieť zakryť samostatným digestorom (napojíte ho na existujúci motor), resp. pary sponad umývačky riadu, keď vám začne vlhnúť kút, v ktorom stojí.
  • Výkon motora v značnej miere závisí od prevádzky a procesov v kuchyni –poskytnite svojmu dodávateľovi čo najviac informácií o pripravovanom jedálničku a množstve pripravovaných jedál (hlavne v kritických časoch prípravy obeda / večere).
  • Nad zariadeniami s výraznou tvorbou tukových pár inštalujte v digestore okrem štandardne dodávaných korýtkových filtrov tukové filtre z ťahokovu – jemnej kovovej sieťoviny, ktorá zachytí kvapôčky tuku účinnejšie a nenájdete ich potom toľko v potrubí a na lopatkách motora (výrazne predĺžite jeho životnosť a udržíte výkon). Tukové filtre majú poväčšine taký rozmer, že ich môžete jednoducho umývať (cca raz týždenne) v umývačke.
  • V prípade, ak inštalujete neodhlučnený motor, umiestnite ho kvôli hluku radšej mimo kuchyne, ak máte takú možnosť. Ak nie, obstarajte si radšej odhlučnený motor, ktorý vám a vášmu personálu zaistí oveľa väčší komfort pri práci. Cenový rozdiel oproti neodhlučnenému motoru je menej ako 1 € za deň (pri stredne veľkej reštaurácii a našej ponuke financovania). Celé riešenie spolu so 4m digestorom vrátane tukových filtrov a regulátora otáčok vás vyjde do 2 EUR bez DPH/deň (bez montáže; pri využití financovania).

 

Ak máte záujem o efektívne a účinné riešenie odvetrania vašej kuchyne, kliknite na odkaz nižšie, prípadne nám zavolajte na +421 910 972 501, alebo pošlite mail (hajzok@gastroonline.sk). Radi si s Vami prejdeme možnosti riešenia odťahu pár a pachov vo vašej kuchyni, navrhneme vhodný typ digestora a pomôžeme aj s financovaním.

Mám záujem o digestor
Odporúčané články

Nechajte odkaz

*

Kontaktujte nás

Ak máte otázky, radi Vám na ne odpovieme.

Nečitateľné? Zmeňte text. captcha txt

Začnite písať a stlačte ENTER na vyhľadávanie...